PBZ smanjio kamate na »švicarce«

Bez autora
Jun 29 2011

Privredna banka Zagreb (PBZ) od 1. kolovoza dodatno će smanjiti kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova za korisnike stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima ugovorenih po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu. To je, naime, u gotovo godinu dana treće smanjenje kamatne stope na stambene kredite u »švicarcima«. Osim smanjenja kamatne stope, PBZ je donio i novi prošireni paket mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u švicarskim francima. S obzirom na to da se zbog velikog jačanja franka visina anuiteta ne može osjetno smanjiti samo snižavanjem kamatnih stopa, PBZ je uz postojeće mjere i nedavno potpisan memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita ponudio poseban paket mjera u još većem opsegu.

PBZ smanjio kamate na »švicarce«Privredna banka Zagreb (PBZ) od 1. kolovoza dodatno će smanjiti kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova za korisnike stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima ugovorenih po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu.

To je, naime, u gotovo godinu dana treće smanjenje kamatne stope na stambene kredite u »švicarcima«.

Osim smanjenja kamatne stope, PBZ je donio i novi prošireni paket mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u švicarskim francima.

S obzirom na to da se zbog velikog jačanja franka visina anuiteta ne može osjetno smanjiti samo snižavanjem kamatnih stopa, PBZ je uz postojeće mjere i nedavno potpisan memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita ponudio poseban paket mjera u još većem opsegu.

Klijentima banke je sada, ističu u PBZ-u, uz mjere iz memoranduma (produljenje roka otplate, skraćenje roka otplate po kojima je prethodno obavljeno produljenje te izmjena tih ugovornih uvjeta stambenih kredita vezanih uz franak bez naknada), na raspolaganju puno širi spektar mogućnosti te prema svom osobnom izboru mogu kombinirati sve navedene mjere i ublažiti negativne efekte jačanja franka.

Pri tome posebno ističu individualizirani pristup klijentima i modele s kombinacijama mjera kojima se može postići značajnije sniženje trenutačnog anuiteta uz ugovaranje novog načina otplate kredita (plan otplate kroz četiri otplatna razdoblja) sa smanjenjem anuiteta u prvom otplatnom razdoblju. Ističu i poseban fleksibilan otplatni plan koji kroz određeno razdoblje omogućuje zadržavanje visine mjesečnog obroka u kunama u okviru granica dogovorenih s klijentom, drugim riječima - riječ je o fleksibilnoj prilagodbi platežnoj sposobnosti klijenta. U paketu mjera je i mogućnost djelomične otplate kredita iz instrumenata osiguranja ako su bili ugovoreni uz kredit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik